WhatsUpp: Peer Support

want praten helpt

 

Wil je meteen door naar de site van WhatsUpp? Klik hier!

Wat is Peer Support?

Peer Support is een project waarbij jongeren worden opgeleid om support (ondersteuning) te bieden aan hun peers (leeftijdsgenoten). Uit onderzoek blijkt dat jongeren in de eerste plaats met hun vragen en problemen bij leeftijdsgenoten te rade gaan. Het doel is om pesten en problemen preventief aan te pakken door te werken aan een positief schoolklimaat. Hierbij worden leerlingen gestimuleerd om te zorgen voor elkaar en zichzelf.

Het peer supportproject wordt uitgedragen door HOWEST en zij bieden een opleiding aan voor leerkrachten. Zo kunnen zij leerlingen opleiden tot peer supporter. Doorheen het schooljaar 2017-2018 volgden dhr. Bruno Tallieu en dhr. Bart Vanseveren deze opleiding tot peer support coach.

WhatsUpp

Tijdens het schooljaar 2017-2018 hebben zo’n 15 enthousiaste leerlingen gebrainstormd over hoe Peer Support vorm kon krijgen op onze school. Leerlingen vanuit alle richtingen toonden interesse in dit project. Het zijn dan ook deze leerlingen die kozen welke ondersteuningsvorm voor onze school het meest geschikt zou zijn: zij kozen voor de opleiding tot vertrouwensleerling.

Uiteindelijk hebben 10 leerlingen uit het derde, vijfde en zesde jaar de volledige opleiding tot vertrouwensleerling doorlopen. Een cursus die deels binnen de les, deels in de vrije tijd doorging. De hele groep ging ook op vormingsweekend, waar ze heel actief leerden hoe ze signalen moeten opvangen, luisteren naar anderen en zorgen voor zichzelf. De groep werd er een echt team! De leerlingen worden ondersteund door de leerkrachten Bruno Tallieu en Bart Vanseveren en leerlingbegeleidster Lindsey Pattyn.

Op dinsdag 20 november 2018 stelden de leerlingen hun eigen gekozen naam WhatsUpp voor aan de volledige school en de pers. Foto’s vind je op de facebookpagina van de school.

Hulp nodig van de peer supporters of interesse in deze groep? De link naar de website van WhatsUpp vind je hier

Meer info over Peer Support Vlaanderen vind je hier

 

20181120 DSC 7512 peersupport babyborrel